top of page

Hoe werkt het?

De kortebaandraverij is een spectaculair onderdeel van de drafsport. De paarden met pikeurs op de sulky’s razen met bijna 60 kilometer per uur over de Nieuwstraat van Medemblik. Leuk om te zien, maar het is veel leuker kijken wanneer je weet hoe de sport en het spelen op paarden werkt.

 

De kortebaan is een afvalrace. De maximaal 24 paarden lopen één tegen één en degene die als eerste twee ritten wint, gaat door naar de volgende ronde (omloop). Direct na elke confrontatie wordt er op de baan geloot voor het nummer in de volgende omloop. Bij een oneven aantal deelnemers wordt er één paard vrijgeloot. Deze plaatst zich automatisch voor de volgende omloop en krijgt daarin het eerst beschikbare even nummer.

Omlopen

Als er bijvoorbeeld 24 paarden starten blijven er in de tweede omloop twaalf paarden over. Zij strijden opnieuw tegen elkaar. De zes winnaars plaatsen zich voor omloop drie. De winnaars in de derde omloop gaan over naar de halve finale. Van de verliezers in de derde omloop wordt er één paard bijgeloot naar de vierde omloop. Twee paarden vallen dus af en omdat ze niet tegen elkaar lopen worden ze allebei 5e. 

Om en om rijden de deelnemers de ritten van de finale en de troostfinale. Voor de hoogstgeklasseerde deelnemers worden ere- en geldprijzen beschikbaar gesteld. De hoogte van de geldprijzen variëren, maar zijn vooraf vastgesteld door de organisatie.

Kortebaandraverij Medemblik

De finishlichten registeren welk paard als eerste over de finish licht gaat.

De pikeurs

De pikeurs zitten achter de paarden op een sulky. Zij sturen de paarden en sporen ze aan om een topprestatie neer te zetten. Wanneer pikeurs twee paarden rijden, kunnen ze elkaar niet eerder treffen dan de finale of troostfinale.

De afstand

De paarden starten in Medemblik vanaf een basisafstand van 275 meter.

In draf

De paarden moeten tijdens de koers in draf zijn. Een galoppade levert een uitschakeling op. De tegenstander hoeft de rit enkel nog in draf te volbrengen om de rit te winnen. De snelheid is daarbij niet van belang. Worden beide paarden uitgeschakeld? Dan moet de rit in zijn geheel opnieuw.

De keurmeesters

De kortebaan kent vier keurmeesters (scheidsrechters). Eén keurmeester houdt toezicht op de start. Drie staan er op verschillende plaatsen in het midden van de baan. Zij communiceren door middel van vlaggen. Een rode vlag is goed, een witte vlag is fout.

Krijgt een paard de witte vlag dan is het uitgeschakeld. Het finishregistratiesysteem geeft door middel van een rood licht de winnende baan aan. De keurmeester bij de finish communiceert dit door middel van zijn vlaggen.

bottom of page