top of page

Immaterieel cultureel erfgoed

 

Sinds december 2016 staat de Harddraverij van Medemblik op de UNESCO lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De ondertekening en overhandiging van het Certifcaat vond plaats op zaterdag 21 oktober 2017 in Tilburg.

 

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voert het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed uit in Nederland. Het samenstellen van een inventaris van immaterieel erfgoed hoort daarbij.

Immaterieel erfgoed omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis en/of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.

Een wezenlijk kenmerk is dat dit erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Het behoort tot de basis van een gemeenschap. Immaterieel erfgoed is ‘dynamisch, levend erfgoed.

Het bestuur van Harddraverijvereniging Prins Hendrik wil graag de toekomst van de harddraverij van Medemblik borgen. De plaatsing op de lijst geeft toegang tot een netwerk van andere organisaties die een vorm van immaterieel erfgoed organiseren. Met hen kunnen we kennis delen en samenwerken. Het geeft dus extra steun in het bereiken van de garantie dat de harddraverij van Medemblik van generatie op generatie zal worden overgedragen. Want Medemblik zonder een kortebaandraverij op de derde maandag van september is natuurlijk ondenkbaar.

Voor de online pagina van de Harddraverij van Medemblik op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed: klik hier...

Immaterieel Cultureel Erfgoed
bottom of page