top of page

De Zilveren Zweep

In 1967 werd, in verband met het 125 jarig jubileum van Prins Hendrik, een ereprijs voor de winnaar beschikbaar gesteld. Deze prijs was een wisseltrofee, namelijk de ‘Zilveren Zweep’. Deze zweep was geschonken door de Zaandamse Harddraverijvereniging, die inmiddels was opgeheven en zo een goede bestemming had gevonden voor het kasoverschot.Het toenmalige bestuur had besloten dat de prijs eigendom werd van de pikeur die de kortebaan in Medemblik drie keer zou winnen. De zweep ging al na acht jaar – in 1974 - naar de pikeur die de kortebaan drie keer had gewonnen, namelijk Harry Pools.

Er diende in 1975 dus een nieuwe ereprijs te worden aangeschaft en daarvoor werd dezelfde Zaandamse Harddraverijvereniging aangeschreven. Die waren wel bereid een ereprijs beschikbaar te stellen, maar een zilveren zweep ging boven het budget. Wat dacht het bestuur van Prins Hendrik van bijvoorbeeld een zilveren theeservies als ere-prijs? Wel, dat vond men hier in Medemblik niet zo’n goed idee en besloten werd het verschil uit de kas van Prins Hendrik aan te vullen. Aldus geschiedde en in 1975 beschikte Prins Hendrik weer over een wisseltrofee in de vorm van een zilveren zweep.Het bestuur wilde de zilveren zweep wel wat langer in omloop houden en besloten werd dat de zweep definitief naar de pikeur zou gaan, die de kortebaan van Medemblik vijf keer in plaats van drie keer wist te winnen.

Het heeft 28 jaar geduurd voordat de zilveren zweep bij zijn definitieve eigenaar werd afgeleverd. In 2002 kwam de zilveren zweep in het bezit van Aad Pools. De vijf overwinningen werden behaald in 1976 met Ferdinandus R, in 1978 met Neres, in 1984 met Vera Klaziena, in 1989 met Costeau Boszorg en in 2002 met Lino Hawaï. Met Lino Hawaï werd niet alleen de zilveren zweep gewonnen, maar ook het Nederlands Kampioenschap dat in 2002 in Medemblik werd verreden. 

Vanaf 2003 wordt gestreden om de derde zilveren zweep, ontworpen en vervaardigd door Siem Brieffies van Juwelier Bethlehem.

bottom of page