top of page

Brigitte Bardot en de Leiegalmers

Hoe een vriendschap tussen twee kortebaanverenigingen kan ontstaan en zelfs de Belgische TV haalde (zie onderaan)

Onze drie ‘Prins Hendrik’ ereleden Jan Bot, Piet Koomen en Nic Hoogendijk halen vaak herinneringen op aan hun bezoeken aan de Belgische kortebaan Winkel Koerse in Sint-Eloois-Winkel. Deze kortebaan is altijd de dinsdag na de eerste zondag van oktober. In de jaren 90 ontstond er een vriendschap tussen het toenmalige bestuur van Prins Hendrik en dat van Winkel Koerse. 

Hoe is deze relatie tot stand gekomen? Het was niemand minder dan Brigitte Bardot en een Vlaamse fanfare die de twee verenigingen in 1994 tot elkaar bracht.

Ook Vlaanderen kent een lange kortebaan traditie. De draverij van Sint-Eloois-Winkel bestaat sinds 1852. In België liepen de paarden destijds op de straatstenen zonder een baan van zand. Met name bij nat weer veroorzaakte dit nare glijpartijen. De foto’s die hiervan in de media verschenen kwamen onder de aandacht van Brigitte Bardot. Een terechte storm van kritiek was het gevolg. Zelfs zo erg dat de kortebaan van 1993 moest worden afgelast. Het bestuur zat met het handen in het haar totdat mensen uit de naburige plaats Bissegem hen wezen op de succesvolle harddraverij van Medemblik.

Toenmalig ‘Prins Hendrik’ voorzitter Jan Struik had kort daarvoor toevallig contact gehad met deze mensen uit Bissegem. Hij wilde het naadje van de kous weten over de optredens van hun plaatselijke fanfare De Leiegalm tijdens de drie dagen durende viering van het 110-jarig bestaan van ‘Prins Hendrik’ in 1952. 

In de jaren veertig en vijftig kochten handelaren uit Bissegem kaas en vis in Medemblik. ‘Prins Hendrik’ voorzitter B.J.M. Poggeman was bang dat een Nederlandse fanfare te vroeg op de avond naar huis zou willen en wist via de Bissegemse handelaren fanfare De Leiegalm vast te leggen.

Al wat er kwam op de eerste dag van de jubileumfestiviteiten: geen Leiegalm. Na veel heen en weer bellen werden ze gevonden in het café van Piet de Stier in Assendelft. Ze waren de weg kwijt. Ze hadden al eerder problemen gehad bij de Maastunnel. De instrumenten lagen bovenop hun bus en die bleek te hoog geladen, zodat de Leiegalmers met hun instrumenten in de hand door de tunnel moesten marcheren. Uiteindelijk verschenen ze toch nog in Medemblik en genoten enorm van hun verblijf. Nog weken na hun vertrek bleven de rekeningen van de kasteleins bij Prins Hendrik binnenstromen.

Het bestuur van de Winkel Koerse besloot het advies van de mensen uit Bissegem op te volgen en ze namen contact op met Prins Hendrik voorzitter Jan Struik. Die aarzelde geen moment en op zaterdag 4 juli 1994 bezochten ze hun Belgische collega’s. Het was een opmerkelijke ontmoeting. De wederzijdse liefde voor de kortebaansport zorgde tijdens een luisterrijke en lange avond in huisbrouwerij Old Bailey al snel voor een goede sfeer. Het eindresultaat: een warme vriendschap en vanaf dat jaar gebruikt men in Sint-Eloois-Winkel een baan van zand en heeft andere maatregelen die zorgen voor de veiligheid van mens en dier overgenomen van Medemblik.

Voorzitter Jan Struik haalde in 1996 zelfs de Belgische TV:
 

bottom of page