top of page
  • Prins Hendrik

Dutch Buitenzorg schrijft geschiedenis in Medemblik


Dutch Buitenzorg heeft maandag 18 september in Medemblik geschiedenis geschreven. De ruin zegevierde samen met pikeur en eigenaar Djimmy Schneider tijdens het Nederlands Kampioenschap. Hiermee is de troef uit de stal van Frans van der Blonk het eerste paard sinds 1958 (Ronny Zora, toevalligerwijs ook in Medemblik) dat zijn nationale titel op de kortebaan heeft geprolongeerd.

Tijdens de kortebaan van de 175-jarige Harddraverijvereniging Prins Hendrik was Dutch Buitenzorg veel beter dan de concurrentie. Na eenvoudig Arvid Boko te hebben verslagen, wachtte Diesel Scott. De vierjarige ruin dwong de latere winnaar tot een kamprit, maar Dutch Buitenzorg won deze overtuigend. Daarna klopte de ruin ook Chaman Rapida en Columbine Lep. In de finale rekende hij in drie ritten af met de razendsnelle Evison, met Ruud Pools.

Het was alweer de vierde seizoensoverwinning van Dutch Buitenzorg. Eerder was hij de beste in Assendelft, Middenbeemster en Purmerend. Vanwege zijn dadendrang kan de titel ‘paard van het jaar’ hem nauwelijks nog ontgaan. Door de overwinning in Medemblik passeerde Dutch Buitenzorg de winsomgrens van 18.000 euro en moet hij voortaan vanaf 305 meter vertrekken.

Gelukje

In Medemblik was Evison de enige deelnemer met een starthandicap. De vosruin bevestigde op de Nieuwstraat zijn uitstekende vorm. Vooral zijn overwinning op Fleur Swagerman, de winnaar van 2016, in de tweede omloop was sterk. De finale bereikte hij met een gelukje. Tegenstander Chaman Rapida (na de derde omloop bijgeloot) ging in de halve finale zowel in de eerste als tweede rit te vroeg van start.

Columbine Lep greep uiteindelijk het brons. De merrie, die net als Evison afkomstig is uit de stal van Cees Hetteling en gereden werd door Ruud Pools, had een gemakkelijke middag gehad in Medemblik. Haar tegenstanders gingen voortdurend in galop waardoor zij zich zonder veel moeite kwalificeerde voor de halve finale. Hierin was Dutch Buitenzorg na drie ritten (de ruin maakte ook een galoppade) te sterk. In de troostfinale rekende zij na drie ritten af met Chaman Rapida (Danny den Dubbelden.

UItslag:

1. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 275m 2. Evison – Ruud Pools 280m 3. Columbine Lep – Ruud Pools 275m 4. Chaman Rapida – Danny den Dubbelden 275m


97 views
bottom of page