top of page
  • Prins Hendrik

Voorbeschouwing kortebaan Medemblik, het Nederlands kampioenschap!


Wilt u de voorbeschouwing printen? Downloaden kan hier: voorbeschouwing

24 paarden aan de start in Medemblik, waaronder vele toppers. Dat belooft bij voorbaat al vuurwerk te worden. Dutch Buitenzorg is na zijn recente prestaties de grote favoriet. De ruin kan met een tweede nationale titel op rij historie schrijven!

1. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 275 meter

Liet met name in Santpoort en De Lier zien dat ze steeds beter in vorm komt. Dat resulteerde in enkele fraaie zeges op de langebaan, maar op de kortebaan bleef verder succes uit. De merrie, vorig jaar de glorieuze winnares in Medemblik, kwam tijdens haar laatste drie starts niet verder dan twee keer de tweede omloop. Dat is te weinig voor de nu vijfjarige merrie, die vorig jaar drie kortebanen op rij won.

2. Lordspirit – Caroline Aalbers 275 meter

Wordt elke kortebaan een beetje sterker. Met een startontheffing haalde hij de finale in Egmond aan den Hoef, die verloren ging tegen Diesel Scott (nr. 24). Vanaf de basisafstand heeft hij het lastiger, hoewel hij in Schagen tot de derde omloop reikte. Vrijdag in Hillegom werd hij in de eerste omloop uitgeschakeld.

3. Gigolo – Denise Pennekamp 270 meter

Was de revelatie in Schagen. Ondanks zijn debuut liep hij een dijk van een koers die hij besloot met een derde plaats. De ruin maakte indruk door de snelle Columbine Lep (nr. 16) tijdens de troostfinale te verslaan. In Purmerend waren de verwachtingen daarom hooggespannen, maar hij wilde er niets van weten. Door twee startfouten schakelde hij zichzelf uit. De ruin heeft potentie, maar kan zich geen fouten veroorloven.

4. Chakaka – Danny den Dubbelden 275 meter

Moest het in Schagen tijdens de tweede omloop al opnemen tegen Gigolo en werd toen gedecideerd in twee ritten verslagen. In Purmerend werd hij tijdens de eerste omloop uitgeschakeld, maar deed daar wel van zich spreken door een rit te winnen van Columbine Lep (nr. 16). De merrie heeft aanleg voor het sprintwerk, maar moet zich nog wel verder ontwikkelen.

5. Evison – Ruud Pools 280 meter

De sterke Zweed liet enkele kortebanen aan zich voorbij gaan, maar toonde bij terugkeer in Purmerend weer in een blakende vorm te verkeren. De pupil van trainer Cees Hetteling maakte indruk door snelletegenstanders als Chaman Rapida (nr. 13) en Gently Boko (nr. 12) te kloppen. Ook Casanova (nr. 23) moest vol aan de bak om Evison voor te blijven. De starthandicap weegt zwaar voor de Zweed, dus een gunstige loting is een must. Hoewel hij tijdens de eerste omloop maar liefst tien meter moet inhalen op zijn tegenstander is hij favoriet om deze rit te winnen.

6. Bijou Cartouche – John Dekker 270 meter

Maakte in Santpoort voor het eerst kennis met de kortebaan en liet daar geen verkeerde indruk achter. In haar daaropvolgende starts werd ze echter steeds snel uitgeschakeld. Zo ook in Purmerend, waar Gently Boko (nr. 12) gedecideerd met de merrie afrekende. Staat nu voor een loodzware klus om de bliksemsnelle Evison achter zich te houden.

7. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 275 meter

Een onberekenbare deelnemer met veel snelheid. Liep een prima koers in Egmond aan den Hoef, die hij als derde besloot. In IJmuiden ging het met een startontheffing een stuk moeizamer, maar wist hij toch

te winnen. In Bemmel liep hij weer de sterren van de hemel en boekte zijn tweede overwinning. Vervolgens ging het in Heemskerk en Hillegom mis door galoppades. De ruin is even grillig als snel, maar desalniettemin één van de kanshebbers om de Nederlandse titel binnen te slepen.

8. Quick du Vivier – Thomas Bos 275 meter

Behoort inmiddels tot het meubilair op de kortebaan. Staat in Medemblik voor zijn 79e

kortebaanstart, waarin hij regelmatig in de prijzen liep. Dit jaar verloopt tot dusver niet succesvol voor de Duitse hengst. In twaalf starts kwam hij slechts één keer door de tweede omloop heen. Vaak heeft de veertienjarige trots van de familie Dobber uit De Weere de loting tegen. Dat is in Medemblik wederom het geval.

9. Future Boko – Andries van der Blonk 275 meter

Heeft dit seizoen nog niet weten te overtuigen. Zowel in De Lier als Purmerend werd ze tijdens de eerste omloop eenvoudig verslagen. Kan tijdens deze ritten wellicht profiteren van de binnenbocht die vlak voor de finish in het parkoers ligt. Haar pikeur Andries van der Blonk schreef vorig jaar het Nederlands kampioenschap op zijn naam door met Dutch Buitenzorg (nr. 22) te winnen in Nootdorp.

10. Every’s wish – Micha Brouwer 275 meter

Een interessante deelnemer. De merrie komt normaal gesproken tekort tegen de absolute toppers, maar kan verrassend snel uit de hoek komen. Zo klopte ze in Bemmel onaangevochten onze favoriet voor Medemblik Dutch Buitenzorg (nr. 22) en liep ook bijna Columbine Lep (nr. 16) naar huis. In Middenbeemster haalde ze met het nodige fortuin de finale, die verloren ging tegen de al eerder genoemde Dutch Buitenzorg. Heeft een bliksemstart in de benen; een uiterst nuttig wapen op zo’n verraderlijke baan als in Medemblik.

11. Dashing Dragon – John de Leeuw 275 meter

Na een spectaculaire prestatie in Zwanenburg, waar Dashing Dragon geholpen door een startontheffing zo’n beetje de gehele kortebaantop naar huis liep en als tweede finishte, wilde het vanaf de basisafstand lange tijd niet lukken. In Purmerend hervond hij zijn goede benen en liep een prima koers, die hij besloot met een sterke tweede plaats. Staat voor een pittig karwei tegen een snelle tegenstander.

12. Gently Boko - Danny Brouwer 270 meter

Verraste vriend en vijand door in Sassenheim tijdens haar eerste kortebaan direct de finale te halen. In haar daaropvolgende starts wist ze deze prestatie vooralsnog niet te evenaren. In Warmond was ze tweemaal foutief en in Bemmel en Purmerend sneuvelde ze in de derde omloop. Dit korte parkoers is haar echter op het lijf geschreven. Hoewel ze onderweg een echte versnelling mist, kan ze met haar razendsnelle eerste meters voldoende voorsprong nemen om het uit te zingen tot de finish. De vierjarige merrie is een outsider.

13. Chaman Rapida – Danny den Dubbelden 275 meter

Rekende in Schagen af met zijn reputatie om na één of twee ritten opgebrand te zijn. Hij liep een dijk van een koers die hij bekroonde met de winst. Zijn winst pakt hij vooral in de eerste meters. Daarna probeert hij de opgebouwde voorsprong te verdedigen tot de finish. De korte Nieuwstraat is dan ook in zijn voordeel. Donderdag in Purmerend, over 300 meter, had hij in de eerste omloop niets in te brengen tegen Evison (nr. 5).

14. Contador – Aad Pools 275 meter

De oogst is nog wat mager voor deze razendsnelle ruin. In Venhuizen en Voorschoten eindigde hij als tweede, in Heemskerk werd hij derde. Donderdag in Purmerend moest hij zijn meerdere erkennen in Columbine Lep (nr. 16). Net als zijn tegenstander in de eerste omloop moet hij het vooral hebben van een flitsende start. Onderweg laat hij zich nog te gemakkelijk inhalen.

15. Doc Holiday – Bo Sprengers 275 meter

De ruin is één van de revelaties van de afgelopen weken. Hij werd vierde in Middenbeemster en, met vijf meter ontheffing, tweede in Heemskerk. Onderweg maakt hij bijzonder veel snelheid. Direct na de start gaat hij echter te gemakkelijk in galop. Dat kostte hem donderdag in Purmerend een plek in de derde omloop.

16. Columbine Lep – Ruud Pools 275 meter

Na overwinningen in Vroomshoop en Hoofddorp en diverse ereplaatsen had zij lang de leiding in het klassement ‘Paard van het jaar’. De merrie is de laatste weken echter wat minder in vorm en zag daardoor Dutch Buitenzorg langszij komen. Met Doc Holiday heeft ze een lastige tegenstander. De ervaring van Ruud Pools kan in deze ritten het verschil maken.

17. Obelix West – John Dekker 275 meter

Ooit was deze ruin lastig en onbestendig. Deze tijd ligt inmiddels ver achter hem. Sterker, de troef uit de stal van Caroline Aalbers is één van de meest betrouwbare paarden op de kortebaan. Qua snelheid doet hij onder voor de absolute top, maar dit compenseert hij met een flitsende start en een gouden karakter. De ruin gaat meedoen om de prijzen.

18. Ruby Tuesday – Frans van der Blonk 275 meter

De merrie liet in het eerste deel van het seizoen snelle ritten zien, maar maakte te snel een galoppade. De laatste weken is zij betrouwbaarder, maar wist niet te profiteren van een startontheffing van vijf meter. Vanaf de basisafstand kan zij het elke tegenstander lastig maken, maar is winnen te veel gevraagd.

19. Gyon Beuckenswyk – Danny Brouwer 270 meter

De enige debutant in dit gezelschap. Heeft als moeder Jade Groenhof, die in 1999 de kortebaan van Nootdorp won. Ook op de langebaan is hij nog onervaren. In drie koersen eindigde hij als tweede, vierde en vijfde. Wat zijn kwaliteiten op de kortebaan zijn moet nog worden afgewacht. Hij heeft in elk geval vijf meter voorsprong bij de start en een groot talent op de sulky.

20. Yoran Sammer – Lindsey Pegram 275 meter

Vliegt vaak over de baan, maar houdt dit vaak maar één of twee ritjes vol. Ook maakt hij te gemakkelijk een galoppade. In 2014 eindigde hij als vierde in Medemblik. Hij was toen, met vijf meter ontheffing, één van de kanshebbers. In de beslissende fase had hij het beste al gegeven.

21. Arvid Boko – Thomas Bos 270 meter

In twintig starts behaalde de ruin slechts drie keer de tweede omloop. Vaak maakt hij direct na de start een galoppade. Voor het eerst dit seizoen heeft hij een ontheffing van vijf meter. Wellicht dat dit Thomas Bos extra tijd geeft om zijn troef rustig op de benen te zetten. Dutch Buitenzorg is echter een maatje te groot.

22. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 275 meter

De regerend Nederlands Kampioen en de grote favoriet. De ruin was al bezig aan een goed seizoen, hij won in Assendelft en boekte diverse ereplaatsen, maar is met eigenaar Djimmy Schneider op de sulky helemaal los. Hij won in Middenbeemster en was zeer oppermachtig de beste in Purmerend. Wordt Dutch Buitenzorg het eerste paard na Ronny Zora (1957 en 1958) dat twee jaar achter elkaar Nederlands Kampioen wordt?

23. Casanova – Micha Brouwer 275 meter

Stond twee maanden aan de kant met een blessure, maar is ijzersterk teruggekeerd. Hij won in Heemskerk en eindigde als derde in Purmerend. Donderdag was Dutch Buitenzorg (nr. 22) in de halve finale de betere. De troef uit de stal van Caroline Aalbers lijkt meer gebaat bij een lange rechte weg, dan de korte bochtige Nieuwstraat. Ook de loting tegen Diesel Scott is zwaar. Desondanks hoort dit klassepaard altijd tot de kanshebbers.

24. Diesel Scott – John de Leeuw 270 meter

De beste vierjarige van dit seizoen tot nu toe. Hij won in Egmond aan den Hoef en boekte diverse ereplaatsen. In tegenstelling tot de concurrentie kreeg hij de afgelopen week rust. Dit in combinatie met de korte afstand maakt hem kansrijk. In de eerste omloop zal hij echter alles op alles moeten zetten om uit de greep te blijven van Casanova. Wanneer dit lukt, is hij de grootste uitdager van favoriet Dutch Buitenzorg (nr. 22).

DE TIP VAN KORTEBAANDRAVERIJEN.NL:

1. DUTCH BUITENZORG (NR. 22)

2. CASANOVA (NR. 23)

3. CALISTOKINGSDEEP (NR. 7)

4. COLUMBINE LEP (NR. 16)

Outsiders: Gigolo (nr. 3), Obelix West (nr. 17) en Diesel

Scott (nr. 24)


204 views
bottom of page